Over de kunstenaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marjan van As
Houtdraaiwerk en houtkunst

Als kind was ik vaak in het bos te vinden: klimmen in bomen, takken verzamelen, de geur van oud en nieuw hout opsnuiven. Later richtte ik mijn huis in met houten meubels en timmerde ik mijn wanden met hout af. Ik hou van hout: hout als element, de geur, duurzaamheid, eigenschappen, de mogelijkheden. Hout is mooi, ruw en grillig, leeft en het heeft een functie. Hout verveelt nooit. En daaruit is mijn liefde om mooie dingen van hout te maken ontstaan.

Mijn hobby is begonnen met een workshop houten lepels en kuksa’s maken. Later ben ik mij toe gaan leggen op wood carving: houtsnijwerk. En toen ik drie jaar geleden met mijn partner een cursus houtdraaien ben gaan volgen ging ik overstag. Houtdraaien is de leukste hobby die er is.

Ieder stuk hout heeft zijn eigen charme en karakter. Hoe meer slaap, schimmel, insectensporen of woekeringen er in een stuk hout zitten, hoe mooier het werkstuk wordt. Hout is een eigenwijs materiaal: het trekt krom, scheurt of vervormt. Hout blijft leven, of je het stuk hout nat of droog draait. Soms werkt dat frustrerend, vooral wanneer ik een mooi stuk heb gemaakt waar ik trots op ben. Om deze frustratie de baas te kunnen zijn, heb ik mij laten inspireren door de filosofie van Wabi Sabi: de kracht van imperfectie en onvolmaaktheid. Deze gedachtegang probeer ik terug te brengen in mijn werkstukken.

Verkort
Hout is mooi, ruw en grillig. Het is eigenwijs: het trekt krom, scheurt of vervormt. Hout blijft leven, of je het nat of droog draait.

Delen op Sociale media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Impressie van de kunstwerken

Klik op de miniaturen om de gehele foto te zien

Contactgegevens

Expositieadres: Atelier 25
Academas Sport, Fysio, Health
Bavoortseweg 9
3833 BM  Leusden

Contactgegevens 
Marjan van As 
Van Geynstraat 15 
3791 VP  Achterveld 

Telefoon: 06-54680906 
Email: marjanvanas@casema.nl