Over de kunstenaar

Lucienne Meijerink-Smeenk
Keramiek

‘Elk object vertelt zijn eigen verhaal.’

Het fenomeen klei en de talloze mogelijkheden daarmee heeft me vanaf het begin gegrepen. In het werken met klei houd ik van het experiment en het combineren van klei met verschillende ingrediënten en materialen. Door unieke grondstoffen in een glazuur te verwerken, bijvoorbeeld as van een houtvuur op een feestje, krijgen mijn werkstukken een persoonlijke dimensie.

Ik heb een aantal jaren cursussen beeldhouwen/boetseren gevolgd voor ik de Nederlandse Keramiek Opleiding (voorheen SBB) in Gouda ben gaan doen. Na mijn examen in 2017 heb ik het extra leerjaar draaien en glazuren gevolgd.

Het examenwerk ‘Goudse silo’ is het uitgangspunt van mijn ‘silo-lijn’ – diverse afgeleide vormen afgewerkt met zelfontworpen as-glazuren. Inmiddels heeft ook een aantal van mijn ‘Delftse bubbels’ schalen hun bestemming gevonden bij liefhebbers van keramiek.

Verweerde materialen, bijzondere vormen en oude (industriële) gebouwen met zichtbare constructies vind ik fascinerend. Het lijnenspel en het verweerde aangedane karakter inspireren mij bij de keus voor vorm en decoratie.

Uitgebloeide bloemen, bladtekeningen, structuren en lijnen die zichtbaar worden in de levenscyclus van planten en bomen intrigeren mij. De ‘Wabi Sabi’ serie, met o.a. porseleinen zaaddozen geassembleerd op drijfhout of oude takken, is hieruit ontstaan.

In kleine ‘bewaarplaatsen’ in veel van mijn objecten is ruimte voor persoonlijke herinneringen.

Ik omarm de ‘serendipities’ die ontstaan bij het experimenteren met nieuwe technieken: onbedoelde effecten die de moeite waard zijn om verder te ontwikkelen.

Verkort
In het werken met klei houd ik van het experiment en het combineren van klei met verschillende ingrediënten en materialen.

Delen op Sociale media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Impressie van de kunstwerken

Klik op de miniaturen om de gehele foto te zien

Contactgegevens

Expositieadres: Atelier 9
Theehuis Mon-Chouette
Leusbroekerweg 25B
3831 JZ  Leusden

Contactgegevens
Lucienne Meijerink-Smeenk
Riesenberg 99
3825 DB Amersfoort

Email: luusies@gmail.com
Website: www.luusieskeramiek.blogspot.com
Instagram: luusies_keramiek